Esteettinen ja hauska viesti välittyy varmimmin
Esteettinen ja hauska viesti välittyy varmimmin

 

Tiesitkö muuten, että kognitiivinen teoria osoittaa tiedon välittyvän ymmärrykseksi paremmin esteettisen ja hauskan sisällön kautta? Näyttävästi visualisoitu viesti erottuu siis joukosta ja sen tarkasteluun käytetään enemmän aikaa. Tätä mieltä on myös See It Labs’in perustaja Riitta Toivonen. Häntä kiinnosti jo lapsena taiteen ja visuaalisen ilmaisun suhde ymmärrykseen. Ateneumissa nuori Toivonen ihmetteli kerta toisensa jälkeen pointillistien töitä ja heidän taitoaan luoda kuvia värillisistä pisteistä. Taidekoulussa sen sijaan opastettiin 80-luvulla: ”Piirtäkää sitä mitä näette, älkää sitä mitä ajattelette.” Realismin ihanne etsautui niin vahvasti Riitta Toivosen mieleen, että hän ei miltei kolmeen vuosikymmeneen uskaltanut piirtää symbolia tai sarjakuvaa. Tämä kääntyi päälaelleen vasta graafisen fasilitoinnin koulutuksessa – yhtäkkiä nopea sarjakuvallinen ajatusten kuvittaminen oli paitsi sallittua, myös toivottua.

Uravalinta kuljetti Toivosen matematiikan pariin. Hän teki diplomityönsä kuvankäsittelyyn liittyvästä menetelmästä. Tiedonnälkä ei ollut vielä sammutettu. Hän jatkoi opintojaan väitöskirjaan saakka: ”Halusin palavasti käyttää saamiani työkaluja johonkin ihmistä lähellä olevaan tieteeseen. Päädyin tutkimaan vuorovaikutusverkostoja ja tiedon kulkua ihmisjoukossa. Visualisoimme monen miljoonan ihmisen välisiä puhelinsoittoja ja niiden paljastamia sosiaalisia rakenteita.”

Sovelletun tieteen maailmassa kuitenkin aito vuoropuhelu jäi harmillisen usein vähäiseksi. Riitta Toivonen siirtyi liiketoimintaan perehtyen syvemmin fasilitointiin ja visuaaliseen suunnitteluun. Toivonen työskenteli luovan AD:n kanssa ottaen haltuun visuaalisen viestinnän ja presentaatiokehityksen työkaluja, joita maailmalla arvostetaan. Hub Helsingin yrittäjäyhteisön palvelumuotoilujameissa ja vapaaehtoishankkeissa kertyi kosolti fasilitointikokemusta. Tilaisuudet olivat oiva tilaisuus testata uusia menetelmiä käytäntöön. Pian Toivoselle muodostui näkemys uusista palveluista, joille näytti olevan selkeä ja jatkuva tilaus. Oli aika perustaa See It Labs, visuaalisen viestinnän ja fasilitoinnin toimisto.

”Nykyään sarjakuvalliset piirrokset ovat See It Labs’in töissä arkipäivää – muistiinpanot kirjataan nopeasti piirroksilla ja fasilitoinnissa kuvat ovat mukana monella tasolla, mm. keskusteluiden avaamisessa.” See It Labs on myös toteuttanut myös  LaskIT:n persoonalliset ja yrityksen imagon mukaiset verkkosivut. ”Lisää on tulossa, sillä Riitta tekee meille seuraavaksi myös englanninkieliset sivut” lupailee LaskIT:n Tim Matikainen. Onnistunut visualisointi kun pitää vastaanottajaa vielä otteessaan senkin jälkeen kun teksti ei enää hahmotu.

Näkömme on evoluution aikana kehittynyt tehokkaaksi tulkintakoneeksi, joka muuntaa ympäristön värit ja muodot merkityksiksi salamannopeasti. Siksi kuvallinen ilmaisu keventää vastaanottajan taakkaa. Se on arvokasta viestin välittämiseksi kasvavassa informaatiotulvassa.
Näkömme on evoluution aikana kehittynyt tehokkaaksi tulkintakoneeksi, joka muuntaa ympäristön värit ja muodot merkityksiksi salamannopeasti. Siksi kuvallinen ilmaisu keventää vastaanottajan taakkaa. Se on arvokasta viestin välittämiseksi kasvavassa informaatiotulvassa.